Quito: hoog, droog en bijzonder!
Door: Sandra en Marloes
26 Juni 2007 | Ecuador, Quito
Na een lange vlucht, met overstap in Madrid, bleek er na aankomst sprake te zijn van een cultuurshock. De douane nam uitgebreid zijn tijd om alle gegevens, die wij in het vliegtuig hadden opgeschreven, in de computer in te voeren alvorens ons een visum te verstrekken. Het visum is dan ook wel bijzonder, want hij werd in ons paspoort geprint.
Vervolgens konden we zonder problemen doorlopen naar de grootste vliegveldchaos die wij ooit hebben meegemaakt. Schiphol bij aankomst van welke beroemdheid dan ook was er niets bij. Vele gillende mensen die familieleden terugverwelkomden uit het verre spanje. Gelukkig stond onze transferchauffeur vooraan tegen een hek aangedrukt, zodat we binnen 5 minuten in een auto zaten en het vliegveld verlieten.
Oja over "beroemdheden" gesproken: op de vlucht naar Madrid hadden wij de twijfelachtige eer ons vliegtuig te delen met Jody Bernal. We gaan er maar van uit dat Sinterklaas dit jaar vertraagd de "zak"-procedure naar Madrid uitvoerde...
Quito:
Het allereerste dat ons opviel was de enorme stank in deze stad, die toch op bijna 3000m. hoogte ligt. Helemaal geen frisse berglucht, maar misselijkmakende smog overviel ons. Waarschijnlijk komt dit doordat de stad omringd wordt door de Avenue der Vulkanen van de Andes.
We geloven dat er vanuit Quito zo'n 6 vulkanen te zien zijn, waarvan de laatste nog in 1998 actief is geweest.
Bij aankomst in ons hotel bleek dat we vanuit ons bed een schitterend uitzicht hebben op 2 vulkanen en de stad. Echt prachtig, je wilt je bed gewoon niet meer uitkomen!
Maandagochtend om 9.00h lokale tijd begon onze citytour. Erg vroeg denk je als je het hoort. Echter, door onze jetlag waren we om 2.00h 's ochtends al klaar wakker. In Nederland is het immers 7 uur later en dan ben je dus gewoon al lang en breed aan het werk.
De citytour voerde ons naar een schitterend uitzichtspunt over Gualope, een mooie kerk, Palaza Grande, nog een kerk en naar de Virgin de Quito.
De eerste kerk lag midden in het oude centrum en bood een uitzicht over de stad, aldus de gids.....hij vergat daarbij te vertellen dat je hiervoor wel 3 levensgevaarlijke trappen op moet die zo'n 80 graden schuin omhoog liepen en treden hadden van 5cm. breed. Omhoog ging goed, omlaag was minder en veroorzaakte een dusdanige kramp bij San, dat zij vandaag (een dag later) geen stoeprand zonder ondersteuning of vallen meer af kan stappen. Het uitzicht was echter, zoals beloofd, geweldig! Je moet er wel wat voor over hebben!
In de andere kerk bleek een koor aan het oefenen te zijn wat erg bijzonder is omdat ze slechts 2x per jaar mogen optreden. Dit vergrootte de schoonheid van de kerk enorm. Virgin de Quito, een enorm lelijk beeld van dichtbij, maar van een afstandje schitterend zo'n maagd die vanaf een berg waakt over de stad.
Vandaag zijn we naar het midden van onze aardbol geweest. Een hachelijk avontuur in de bus, maar toch erg bijzonder om zo midden op onze evenaar te staan. Er zijn echter wel 2 plaatsen die claimen de evenaar te bezitten. Ze liggen zo'n 250 meter uit elkaar. Voor de zekerheid hebben we beiden bezocht.
De eerste: Mitad del Mundo is erg toeristisch met een groot monument, allerlei winkels, restaurants en een nagemaakte oude stad van Quito.
De tweede, Museo Solar Inti Ñan, is slecht aan gegeven en ligt zo'n 500 meter van de grote weg. Minder toeristen, alleen die-hards met een Lonely Planet weten het te vinden. Geweldige rondleiding door dit museum gehad, veel geleerd over verschillende culturen en natuurlijk ook verschillende evenaartestjes gedaan (welke kant draait water op? kan een ei staan? etc.)
Tot zover een "korte berichtgeving" over onze eerste huwelijksreisdagen. Vanaf morgen Galapagos...we hebben gehoord dat het geweldig moet zijn.....
27 Juni 2007 - 07:01
Anoek:
Ha lieve meiden!
Fijn dat jullie goed zijn aangekomen! Jullie eerste kennismaking met Ecuador klinkt geweldig! Lukt het Spaans een beetje? Heel veel plezier en geniet ze!
Liefs,
Anoek -
27 Juni 2007 - 07:36
Anja:
Ola!
nou, de eerste belevenissen klinken al veelbelovend...Ben benieuwd naar meer! O ja en foto's natuurlijk.
San, doe rustig aan met je pootjes.
lfz an -
27 Juni 2007 - 08:22
Mike:
He zusjes,
Fijn om te horen dat het allemaal goed is gegaan, nadat ik jullie op Schiphol heb achtergelaten.
Hebben jullie wel een handtekening aan Jody gevraagd, want jullie weten hoeveel van jullie vrienden fans zijn.
Die smog was vast niet zo heel erg, je voelde je waarschijnlijk direct weer als thuis in Rotterdam.
En tja over dat lelijke beeld, wat een maagd voor moet stellen, zal ik maar geen opmerkingen maken ;).
En toch moet ik nog even een flauwe opmerking maken over het midden van de aardbol. Een bolvormig object kan van buiten natuurlijk helemaal geen midden hebben :P.
Maar goed om te horen dat jullie het naar je zin hebben en zoals altijd weer veel geluk hebben, zoals het horen van de koor.
Veel plezier en ik hoop snel weer wat nieuws te lezen!
Groetjes van broertje Mike -
27 Juni 2007 - 12:18
Tim:
Dag echtgenotes,
Fijn om te horen dat jullie alweer keihard op avontuur zijn gegaan, ondanks de cultuurschok. Dat over dat "middelpunt van de aarde" snap ik trouwens ook niet helemaal. De evenaar heeft toch geen middelpunt? Leg dat maar eens uit.
Nou dat dus.
Tim en Dianne
PS: Uitkijken voor de Chupacabra hè?
PS2: Volgens Maleisiërs die ik heb gesproken is Mekka trouwens het absolute middelpunt van de wereld. Zijn jullie even bedrogen door het reisbureau. -
27 Juni 2007 - 19:10
Astrid:
He meiden,
Zo te lezen hebben jullie al weer een hele belevenis achter de rug. Die chaos op het vliegveld laat me denken ana onze eerste reis naar Sharm el Sheik. Kan me er iets bij voorstellen.
Lukt het een beetje met jullie spaans?
Voel, ruik (ook al is het smerig) en geniet met ieder vezeltje van jullie lichaam. Veel plezier op de Galapalos eilanden en tot de volgende keer.
Liefs,
Astrid -
27 Juni 2007 - 19:44
Ria En Henk:
Hoi meiden, heerlijk om weer te kunnen meegenieten van jullie reisverhalen. We krijgen zo ook een mooie indruk van wat jullie beleven. Wij hopen snel een paar foto's te kunnen zien. Van de Galapagos mag je natuurlijk wel heel veel foto's maken.
Was het in Quito wel echt smog of was het de zwavellucht van de vulkanen die je rook?
Geniet van elke minuut dat jullie met vakantie zijn.
Ria en henk.
29 Juni 2007 - 17:44
Wil Mol:
Hallo Sandra en Marloes.
Wat een belevenissen in zo'n korte tijd.
We wensen jullie heel veel plezier en zijn benieuwd naar jullie volgende mail.
Hopelijk zitten er foto's bij.
Groetjes Wil.